Close

2017-06-07

10 tips på hur du kan rädda haven!

haven och ananas

Haven behöver vår hjälp !

Just nu pågår Ocean Conference i New York med Sverige och Fiji som värdar. Fokus på konferensen är att få länder att tillsammans hitta bättre sätt att  värna om våra världshav. Haven står för 70 % av vårt syret samtidigt som havet också absorberar hälften av all koldioxid som släpps ut i atmosfären. Det marina livet är idag under en enorm stress och om vi inte gör något nu kommer det marina ekosystemet att kollapsa innan år 2050. Förutom koldioxid är plast den stora boven och varje år slängs 8,8 miljoner ton plast i världshaven. Det har till och med bildats öar bestående av plast. Ingen har väl undgått att läsa att inom kort kommer det att finnas mer plast än fisk i haven och just nu hotas 700 djurarter(bl a sjölejon, delfiner, sälar, sköldpaddor, sjöfåglar och fisk) av utrotning. Därför är det viktigt att vi alla bidrar för att en kollaps inte ska bli verklighet!

10 tips på hur du kan få haven att må bättre!

  1. Ta hand om ditt eget skräp! Det mesta av plasten vi slänger på land hamnar i haven och hälften av det vi slänger är cigarettfimpar som består av plast.
  2. Återanvänd vattenflaskor eller ännu hellre använd stål eller glasflaskor.
  3. Använd glaslådor när du tar med dig mat till jobbet.
  4. Ta med egen behållare när du köper ditt dagliga kaffe – to go cup.

  5. Undvik plastsugrör – använd andra alternativ som av papper eller stål.
  6. Ta med egna påsar och behållare när du handlar. Diskussion är het gällande att försöka minska plastpåsar i handeln; förbjuda eller höja priset på påsarna det är frågan. Varje svensk köper ca 90 påsar/år och målet är nu att minska den siffran till 40 påsar/år och svensk.
  7. Mikroplastbanta i ditt badrum – rensa bort hygienprodukter som innehåller polyethylene, polypropylene, polyethylene terephthalate, polymethyl methacrylate och nylon. Ta istället in produkter med märkena Bra miljöval, Svanen, EU Ecolabel, Cosmos organic eller Nature, så slipper du mikroplasterna.
  8. Vädra dina plagg så slipper du tvätta så ofta, och spara på miljön genom att fyll upp tvättmaskinen!
  9. Minska utsläppet av microfiber från dina kläder genom att tex använda Coraball i tvättmaskinen. Bollen tar upp ludd, fibrer och hårstrån som sedan rensas bort från bollen och slängs i soporna. Coraball finns ännu inte i Sverige men beräknas komma i handeln till hösten.
  10. Minska klädinköpen eller köp begagnat – det är de fyra första tvättarna av ett nytt plagg som släpper mest mikroplast.

Gå gärna in på Filmtuben för att se inspirerande filmer om hur vi kan spara vatten och hur haven kan må bättre!

Vill du kommentera artikeln?

Bli den första att kommentera

Meddela om
avatar
wpDiscuz
+1
Pin
Tweet
Share
Share