Close

2017-04-30

Gröna tips på resan som är lätta att göra

gröna spår i sanden

Att ta gröna och hållbara val på resan är inte alls svårt!

Oavsett om vi reser i Sverige eller i andra länder mår miljön bäst om vi respekterar den. Klimatförändringarnas effekt hör och läser vi ständigt om, det är allt från tex låg grundvattennivå här hemma till barriärrev i Indiska Oceanen som är på väg att försvinna. Då känns det ju bra att det finns en hel del gröna saker som vi alla kan göra för miljön!

  • Välj klimatvänliga flygbolag, och om möjligt direktflyg. Reser du långt, var borta längre. Tyvärr; en weekendresa till New York är ingen höjdare för miljön!
  • Välj kryssningsfartyg med ett fungerande avloppsvattensystem. Kryssningsindustrin har börjat arbeta med hållbarhetsfrågor, men är i dagsläget en miljöbov som släpper ut stora mängder koldioxid. Ett dumpningsförbud för avloppsvatten börjar gälla i Östersjön 2018.
  • På resmålet – transportera dig på andra sätt än med fordon drivna av bensin och diesel.
  • Boka hotell med någon form av miljömärkning, bookdifferent.com har ca 6000 olika boende med hållbarhetsmärkning.
  • Minimera resor med all-inclusive. Ofta är det stora internationella researrangörer som äger hotellen och som importerar varor för att möta upp turisternas behov. Den lokala ekonomin missgynnas när pengarna lämnar landet.
  • Ät därför din mat lokalt och närproducerat, för håll med om att prova nya maträtter är en del av tjusningen med att resa!
  • Spara vatten! Duscha kortare tid och mer sällan, ha kranen avstängd när du borstar tänder eller rakar dig, begränsa tiden då air-condition är på, boka strandnära hotell utan pool, meddela hotellet att inte byta lakan och handdukar varje dag.
  • Shoppa mindre och när du shoppar välj lokala varor. Köp inte piratkopior, föremål tillverkade av djurdelar, köp bara av vuxna – inte av barn. Pruta kan vara roligt men tänkt på att försäljaren behöver pengarna för att försörja sig och sin familj.
  • Sist men inte minst – ta hand om det skräp du orsakar! Kan verka som en självklarhet men tyvärr är många turistdestinationer överhopade med skräp.
LÄS MER:  Snör på dig kängorna och vandra

 

 

Vill du kommentera artikeln?

Bli den första att kommentera

Meddela om
avatar
wpDiscuz