Close

2017-06-28

Resistenta bakterier – en souvenir från resan

resistenta bakterier medicin

Resistenta bakterier hotar vår hälsa!

År 2050 kommer fler människor dö av antibiotikaresistens än av cancer. Sjukdomar och bakterier färdas i en allt snabbare takt runt jorden, och 30-50 % av friska turister som kommer hem från populära resmål som Indien, Thailand och Egypten har med sig resistenta bakterier i tarmen. Med tiden blir det ett normaltillstånd där de resistenta bakterierna blir mer dominanta än tidigare. Var tjugonde svensk beräknas idag bära på bakterier som är resistenta mot antibiotika, och ofta får vi dem efter en utlandsresa. Oftast gör bakterierna inget väsen av sig utan problemen kan uppstå om du får en infektion, har infekterade sår eller får blodförgiftning. Då har antibiotikan svårt att göra jobbet.

Hur sprids då antibiotikaresistens?

Den ena vägen är som tidigare nämnts genom resor till länder där bakterierna är vanliga och ger dig smitta genom mat eller sjukhusvistelse. Den andra vägen är genom att djur får antibiotika, utvecklar resistenta bakterier och som sedan förs vidare i kött som inte tillagas ordentligt. Bakterien kan också föras vidare genom gödsel och grönsaker som blivit gödslade kan då föra resistenta bakterier vidare till vår tallrik. Här är det en fördel att äta närodlat kött och grönsaker eftersom Norden har mer strikta regler vid användandet av antibiotika än andra länder.

Tips på bra saker att tänka på när du är på resa och vill undvika resistenta bakterier!

  • Ät rykande het mat på resmål på sydliga breddgrader
  • Drick bara vatten på flaska
  • Skala rå frukt och grönsaker
  • Undvik sjukvårdsturism som lockar med billiga operationer

 

 

 

 

Vill du kommentera artikeln?

Bli den första att kommentera

Meddela om
avatar
wpDiscuz
+1
Pin
Tweet
Share
Share